Historia powstania klubu

Terapeutyczny Klub Absolwenta Bełska utworzyliśmy przy Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczo-Rewalidacyjnych nr 1 w Warszawie na ul. Bełskiej 5 w dniu 28 października 2014 r.
Była to inicjatywa mamy Teodora, absolwenta tej placówki, dorosłej osoby z niepełnosprawnością intelektualną i niepełnosprawnościami sprzężonymi. Nie można było patrzeć jak po zakończeniu nauki w placówce nudzi się w domu, cofają się wszystkie ciężko wypracowane umiejętności, a świetnie wyposażona szkoła ze wspaniałymi terapeutami jest dla niego już niedostępna.
Po rozmowie z panią dyrektor Jolantą Krzepicką Maryla Ochimowska –Teper zabrała się do organizowania Klubu Absolwenta.
Trwało to około rok zanim zebrała informacje o tym gdzie można dostać pieniądze na prowadzenie klubu no i przede wszystkim jak to się robi i gdzie są takie osoby jak jej syn, które potrzebują takiego klubu.
Okazało się, że taka mała placówka jest bardzo potrzebna. Zgłosiło się 5 osób.
Siedzieli w domu po zakończeniu edukacji specjalnej i czuli się wykluczeni i niepotrzebni.
Byli samotni i smutni. Nie pasowali do istniejących placówek gdzie nie było osób , które mogłyby wspierać mniej samodzielne osoby lub nie było dla nich miejsca w tych placówkach.
Po przyjściu do klubu coraz częściej uśmiech gościł na ich twarzach. Dla założycielki był to najlepszy znak, że klub jest potrzebny. Klubowicze czuli się bezpieczni, byli akceptowani ze swoimi ograniczeniami, nikt nie śmiał się z nich i nie wytykał palcami. Wg. raportu ewaluacji robionego w kwietniu 2017 r. okazało się , że każdy klubowicz zrobił postępy , niektórzy całkiem spore.
Szczególnie sfera uspołecznienia bardzo się rozwinęła. Jesteśmy z tego bardzo dumni i szczęśliwi.

Od 28.10. 2014 r. do 31.12.2015 r. organizacją, która została patronem prowadzącym klub było Stowarzyszenie na rzecz osób upośledzonych umysłowo lub fizycznie Dobra Wola.
Klub otrzymał nazwę KLUB ABSOLWENTA DOBREJ WOLI.
Od 1.01.2016 r. do 31.12.2016 r. patronem Klubu została Fundacja na Rzecz Niepełnosprawnych Dzieci, Młodzieży i Dorosłych „Zapewnić Przyszłość”.
Klub zmienił nazwę na TERAPEUTYCZNY KLUB ABSOLWENTA BEŁSKA.
Rodzice Teodora założyli Fundację na Rzecz Osób z Niepełnosprawnościami ”NASZ BEZPIECZNY ŚWIAT”. Otrzymali dofinansowanie z m. st. Warszawy po napisaniu oferty w otwartym konkursie ofert i od 20 marca 2017 r. fundacja jest organizacją prowadzącą TERAPEUTYCZNY KLUB ABSOLWENTA BEŁSKA.

Celem Fundacji jest stworzenie niedużego Dziennego Ośrodka Wsparcia i Placówki Całodobowego Wsparcia dla osób z niepełnosprawnością intelektualną i niepełnosprawnościami sprzężonymi.
Chodzi o ośrodek z codziennymi zajęciami i w pobliżu miejsce całodobowego pobytu, aby zapewnić bezpieczne miejsce dla swoich dorosłych dzieci gdy rodzice nie będę już mogli się nimi zajmować.

aaaa
dddd